Blog

Een volledig nieuwe kijk op seks...

Van losbandigheid naar geen seks voor het huwelijk.

Als je vanuit een werelds bestaan tot geloof komt in Jezus, brengt dat vaak grote veranderingen mee. Door het lezen van de bijbel en onder liefdevolle leiding van de heilige Geest, krijg je soms een volledig nieuwe kijk op allerlei onderwerpen en je gaat daardoor automatisch anders handelen. Herken je dat?

Seksualiteit
Seksualiteit is nou echt zo'n onderwerp waarin mijn denken en doen totaal veranderd is, vanaf het moment dat ik m'n leven aan Jezus gaf. Kort samengevat was dit mijn verandering: van 'losbandigheid' naar 'seks hoort binnen een relatie' naar 'geen seks voor het huwelijk'. Ik geef je een inkijkje in hoe mijn weg is gegaan, omdat seksualiteit zo'n belangrijk thema is. Ik heb gemerkt dat wanneer het met betrekking tot seksualiteit recht komt in je leven, dat een hele grote stap is in zowel een lifestyle van aanbidding aan God als het proces van herstel naar je 'original image'.

Bekering van losbandig leven
Toen ik tot geloof kwam bekeerde ik me resoluut van avontuur en bevestiging zoeken bij mannen en het hebben van wisselende contacten. Ik keerde terug naar de opvatting over seks die ik van huis uit (niet gelovig) had mee gekregen, namelijk: "Seks hoort binnen een relatie". En zo handelde ik dan ook toen ik niet veel later een serieuze relatie kreeg met Joost. Maar toen ik in datzelfde jaar gedoopt werd, merkte ik dat geslachtsgemeenschap binnen een relatie voor mij niet goed meer voelde. Ik had inmiddels zoveel nieuwe inzichten gekregen dat ik steeds verder overtuigd raakte dat geslachtsgemeenschap uitsluitend bedoeld is voor in het huwelijk. Een van die nieuwe inzichten was bijvoorbeeld dat seks de superlijm is die God heeft gegeven om twee huwelijkspartners stevig mee aan elkaar te kleven tot de dood hen scheidt.

Stoppen met seks
Toen Joost ongeveer een half jaar later ook tot geloof kwam, kreeg hij vrijwel direct ook de overtuiging dat we geen geslachtsgemeenschap meer moesten hebben voor het huwelijk. We vroegen samen vergeving aan God en stopte met gemeenschap. Ook beloofde we mee te zullen bewegen met de heilige Geest als we tot nieuwe inzichten kwamen, dus dat deden we dan ook steeds braaf. Al was het soms wel met frisse tegenzin. Het kwam erop neer dat we 7 maanden later ook stopten met andere vormen van bevrediging. Dit had de eerste tijd een zeer grote uitwerking op onze relatie. Veel meer dan dat we hadden verwacht. Het voelde  als afkicken en het was alsof onze hele relatie overhoop werd gegooid; echt een chaos..

Profetisch beeld
Ik zag in die tijd een beeld van een huis en hoe God door het dak, de verdiepingsvloeren en de begane grond heen kwam vallen en onder het huis landde. Hij werd het fundament. Ineens zag ik glashelder hoe seks voorheen door ons fundament heen gevlochten was geweest en dat zo'n fundament erg zwak is. Als de seks minder wordt, stort het huis gemakkelijk in. Wow, dit was wel een revolutionair inzicht voor ons, want we hadden beiden altijd gedacht dat seks heel belangrijk is in het opbouwen van een relatie, echt een basisonderdeel zeg maar. Maar God liet ons zien dat Hij de basis wil zijn, zodat de relatie echt stevig zal staan. Vanaf dat punt zijn we onze relatie opnieuw gaan vorm geven. Het voelde een beetje aan als tienerverkering. 

Roze bril
Toen we helemaal geen seks meer met elkaar hadden merkten we dat we elkaar veel helderder en in totaliteit gingen zien; niet langer alleen de pluspunten, maar ook de minpunten kwamen in beeld. Seks is blijkbaar iets waarmee je heel makkelijk allerlei dingen van de ander weg kunt poetsen en het zet allerlei stofjes vrij, waar je blij van wordt. Al met al kan het je beeld van je geliefde dus vertekenen. De verkeringstijd is er juist voor om elkaar echt goed te leren kennen, zodat duidelijk wordt of je met elkaar oud wilt worden en te ontdekken of God de relatie bevestigd. Dus we waren blij dat de roze bril af was. Al was het niet altijd gemakkelijk.. Buiten het feit dat het een enorme zelfbeheersing en geduld vraagt, vond ik het ook erg confronterend. Joost kreeg nu pas echt een concreet beeld van hoeveel herstel er bij mij nog nodig was.

Herstel
Zijn licht kritische houding maakte gelukkig in no time plaats voor bemoediging en samenwerken met elkaar en God en toen ging het echt als een raket. Ik kan niet anders zeggen dan dat m'n herstel in een enorme stroomversnelling is gekomen vanaf het moment dat het qua seksualiteit tussen ons recht was gekomen. Doorbraak op doorbraak maakte we mee. Zo onwijs wonderlijk! Ik heb diep respect voor het proces wat Joost in diezelfde tijd aan ging; hij bekeerde zich volledig van porno kijken en zelfbevrediging. Het was zwaar, maar samen en in Gods kracht is het gelukt. Halleluja! In april 2019 zijn we verloofd.

Verdere stappen van heiliging
Ook in de periode dat we verloofd waren ging het heiligingsproces verder. Toen ik op een dag in mei 2019 m'n slaapkamer aan het schoonmaken was vroeg ik aan God: "Zijn er nog heilloze wegen in mijn leven?". Vrijwel direct zag ik een hand voor me die op een liefdevolle manier wees naar m'n tweepersoonsbed. Ik was direct overtuigd: "Dat bed is voor Joost en mij als we getrouwd zijn. Eerder moeten we er samen niet meer in slapen, ook al hebben we geen seks." Ik vertelde het aan Joost en ook hij kreeg direct dezelfde openbaring. Ik liet m'n tweepersoonsbed tijdelijk opslaan bij m'n ouders en leende van hun in de tussentijd twee eenpersoonsbedden. Maar al snel bleek dat Joost de slaap niet meer kon vatten, als hij bij mij in huis logeerde, dus sliep hij de laatste maanden voor onze bruiloft altijd thuis.
Ongeveer drie maanden voordat we trouwden kregen we ook het verlangen om te stoppen met tongzoenen. Het was dan ook heel bijzonder toen we op 19 september 2019 trouwden en elkaar mochten kussen. We zijn zo dankbaar hoe God ons heeft geleid in het apart zetten van de seksualiteit voor in het huwelijk. We hebben het allebei ervaren alsof we als maagd het huwelijk in zijn gegaan. Echt een bijzondere gewaarwording, na ons oude leven.. Halleluja! Seksualiteit is een geweldig, kostbaar huwelijkskado, wat we van God hebben gekregen op de dag dat we trouwden en we mogen het de rest van ons leven uitpakken. Whoehoe!

Als je zelf ook worstelt met vragen rondom dit thema, schroom niet om ze te delen. Verder zou ik een ieder altijd aanmoedigen om God in dit onderwerp om leiding te vragen en dat pad te volgen. Hij zal je er de kracht voor geven. 

Scroll to top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)