Hoe kijk jij naar jezelf?

Hoe je jezelf ziet en de gedachten en gevoelens die je over jezelf hebt, hebben veel invloed op hoe je in het leven staat. Denk je negatief over jezelf? Ben je bang om niet goed genoeg te zijn? Dan leidt dat vaak tot een kettingreactie van bijkomende psychische en soms lichamelijke klachten.

Gebroken zelfbeeld
Door allerlei omstandigheden kunnen er barsten zijn gekomen in jouw zelfbeeld, waardoor je niet (meer) vrij kunt wandelen in je bestemming, maar je juist opgesloten zit in soort emotionele gevangenis. Veel mensen met een negatief zelfbeeld of zwakke kern, hebben in meer of  mindere mate last van aanverwante psychische klachten of stoornissen, zoals faalangst, onzekerheid, obessief perfectionisme, bindings- en/of verlatingsangst, depressie, chronische vermoeidheid, extreme angst voor afwijzing, controledwang, eetstoornissen, gedachten over en poging tot zelfdoding, verslavingen etc. Door de psychische onrust ontstaan er ook gemakkelijk lichamelijke klachten, die vaak medisch gezien niet te verklaren zijn. De situatie kan je echt tot wanhoop drijven...

Verandering in de kern
Het is belangrijk dat het probleem bij de wortel wordt aangepakt, want dan zullen de andere klachten automatisch verminderen. Maar  betekent dat er in de kern iets wezenlijks moet veranderen. De problematiek alleen psychisch benaderen schiet hierbij vaak te kort. Wellicht heb je er al jaren van psychotherapie op zitten en weet je inmiddels wat je probleem is, maar krijg je te horen dat je ermee moet leren leven, door het toepassen van de tools en trucjes die je zijn geleerd. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk dit te aanvaarden is. Je wilt gewoon dat je gebroken kern geheeld wordt... Maar dat kan helaas geen psycholoog, arts of medicijn bewerkstelligen.

Hoop op een wonder
Maar gelukkig is er hoop; er is er één die jouw gebroken kern kan helen en je kan bevrijden uit je negatieve zelfbeeld en dat is Jezus Christus. Waar de medische wereld alleen hulp kan verlenen voor lichaam en ziel, kan Jezus, als jij je hart daarvoor opent, ook bij jouw geest komen en daar die wezenlijke verandering te weeg brengen, die je zo nodig hebt.

Hij (God) heeft mij (Jezus) gezonden om een blijde boodschap te brengen aan ootmoedigen, om te verbinden gebroken van hart, om voor gevangenen vrijlating uit te roepen en voor gebondenen opening der gevangenis.
~ Jesaja 61:1 ~

God deed een wonder in mijn leven
Ik ben zelf niet gelovig opgevoed, maar op m'n 29ste vanuit een diep donkere situatie tot geloof gekomen en heb na mijn overgave aan God, een wonderlijke genezing doorgemaakt. Halleluja! Mijn gebroken kern werd geheeld, ik kreeg een geheel nieuwe identiteit die voor eeuwig vaststaat, m'n depressie en eetstoornis waar ik al 10 jaar mee kampte verdwenen en langzamerhand begon mijn gedachten zich steeds verder te vernieuwen. Mijn denkpatroon van angst veranderde in een denkpatroon van liefde. En zo kwam ik vrij uit m'n emotionele gevangenis. God heeft me zelfs zo hersteld dat ik nu andere mensen met een negatief zelfbeeld  en alle gevolgen van dien, mag helpen hun ware identiteit te ontdekken. Zowel christenen als mensen die God nog niet kennen, maar wel willen leren kennen, kunnen bij mij terecht voor christelijke coaching.

Hoogsensitiviteit en een laag zelfbeeld

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die bij 15-20 % van de mensen voorkomt, zowel bij mannen als vrouwen.  Hoewel ik ervan overtuigd ben geraakt dat God deze eigenschap heeft gegeven als een gave, wordt het door veel mensen gezien en ervaren als een beperking. En ik snap dat ook wel. Ik heb het zelf ook lang zo ervaren, totdat ik begon te begrijpen in welk opzicht mijn hersenen anders werken dan bij een niet-hoogsensitief persoon, wat de voordelen hiervan zijn en m'n levensstijl hierop aanpaste. Maar wanneer je niet weet dat je hoogsensitief bent en/of niet weet hoe je ermee om moet gaan, kan je erg teleurgesteld raken in je eigen kunnen. Je voelt je bijvoorbeeld zwakker dan anderen, omdat je minder stressbestendig en sneller overpikkeld, emotioneel en uitgeput bent. Wellicht heb je al (meerdere malen) een burn-out gehad. Dit heeft uiteraard een zeer negatief effect op je zelfbeeld en zelfvertouwen en dit neem je mee in alles wat je doet. Maar wanneer je op een pro-actieve manier leert omgaan met de eigenschap en de leugens die er in je denken zijn geweest worden vervangen door de waarheid, zal je zelfbeeld zich ook duurzaam herstellen en kan je eindelijk ècht gaan leven, in plaats van overleven. Dit is wat God voor jou wil. Het voelt voor mij als een voorrecht om samen met Hem meiden en vrouwen te mogen begeleiden op weg naar een leven in vrijheid.

Als je je herkent schroom dan niet om contact op te nemen.  Ik help je graag!

Meer weten over hoogsensitiviteit?

Elke van Hoof is klinisch psycholoog en doet wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit. Als je meer te weten wilt komen over dit onderwerp zijn haar boeken en publicaties een aanrader.

Eerste hulp bij hoogsensitiviteit - Elke van Hoof

Hoogsensitief, wat je moet weten - Elke van Hoof

Waar ontleen jij je identiteit aan?

Bewust of onbewust zijn we vaak geneigd onze identiteit te ontlenen aan:

  • Wat we doen
  • Wat we hebben en/of
  • Wat anderen over ons zeggen

Deze zaken hebben allen een onzeker en vaak ook vergankelijk karakter. Als je hier je identiteit aan ontleent, sta je niet stevig...

'Ik ben wat ik doe.'
'Ik ben wat ik heb.'
'Ik ben wat anderen over me zeggen.'

Een rotsvaste identiteit

God de Vader ziet jou als Zijn geliefde kind. Wat er ook gebeurt is, hoe groot de chaos in je leven ook mag zijn, Hij veroordeelt je niet. Er is genade voor iedereen, doordat God Zijn enige Zoon, Jezus Christus, voor onze zonden aan het kruis liet sterven. God kijkt nu naar je uit, met ogen die werkelijk overstromen van onvoorwaardelijke liefde. Hij staat met Zijn armen wijd open om jou te omhelzen en Zijn bovennatuurlijke liefde in jouw hart uit te storten, wanneer jij besluit om je hart voor Hem te openen.

Je hart openen is misschien wel het spannendste wat je kunt doen en je vraagt je vast af wat er dan zal gebeuren...
Zijn bovennatuurlijke liefde verdrijft alle angst uit je hart. Je zult de waaheid leren kennen, die iedere leugen ontmanteld die jouw denken is binnengeslopen en je heeft verblind. Je gebroken hart wordt wonderlijk geheeld, waardoor klachten verdwijnen en je zult eindelijk leven in vrijheid en in je bestemming komen. En doordat Gods liefde door jou heen stroomt, worden ook anderen mensen aangeraakt en vinden zo'n zelfde wonderlijk hertsel.

Jouw identiteit als Gods geliefde kind, is rotsvast; voor eeuwig. Niets of niemand kan daar invloed op uit oefenen. Het gaat niet langer om wat jij doet, maar om wat Jezus voor jou heeft gedaan. En niet om wat mensen over je zeggen, maar om wat je hemelse Vader over je zegt. In de bijbel maakt God bekend wie Hij is en hoeveel Hij van je houdt. Bekijk de fimpjes hieronder en maak kennis met God, onze volmaakte Vader in de hemel en met jouw ware identiteit; je identitiet in Christus.

Tips voor als je op zoek wilt gaan naar God

Meld je aan voor een Alpha cursus!

Wat is Alpha?

Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Dat is Alpha. Tijdens circa tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt. Gezellig, inspirerend en gratis!

Je vindt hier een Alpha bij jou in de buurt.

Ga de 'Bijbel in gewone taal' lezen
De 'Bijbel in gewone taal' is een vertaling die duidelijk is en gemakkelijk te begrijpen. Bijbels jargon, moeilijke woorden en lange zinnen zijn vermeden. Als de bijbel nieuw voor je is kan je het beste starten met lezen in het nieuwe testament, dat begint met het Evangelie van Mattheüs. Achterin de uitgave hiernaast vind je een handige infogids die je wegwijs maakt in de bijbel.
Begin je dag met het lezen van een bijbeldagboekje
Dagelijks dicht bij bij Jezus, van Sarah Young is een prachtig bijbeldagboekje. Echt een aanrader, ook als je God nog niet kent.
Start met bidden
Wanneer je een relatie met iemand op wilt bouwen is het belangrijk om met ekaar te praten. Zo is het ook wanneer je met God een relatie wilt opbouwen. Praten met God doen we in gebed. Je kunt er op ieder moment mee starten. God wacht tot je bij Hem komt en praat over alles wat er in je omgaat, ongeacht je gemoedstoestand. Kom zoals je bent. En maak je niet druk dat je het 'verkeerd zou doen', want als het vanuit je hart komt kan het niet verkeerd zijn.
Ga naar een samenkomst van een kerkgemeente bij jou in de buurt
Het is misschien even zoeken, maar er is voor iedereen wel een kerk te vinden waar hij of zij zich thuis voelt. Via internet kom je er gemakkelijk achter welke kerken er bij jou in de buurt gevestigd zijn en waar ze voor staan. Zie je er een die je aanspreekt, schroom dan niet om op zondagochtend een samenkomst te bezoeken. Je bent altijd welkom.