Blog

"Hoogsensitiviteit, is dat wel van God?"

Deel 1

Wetenschappelijk aantoonbare eigenschap of iets occults?

Hoogsensitiviteit is een begrip wat de laatste jaren meer bekendheid heeft gekregen. Er is op internet veel over te vinden en er zijn inmiddels talloze boeken verschenen over dit onderwerp. Helaas komt een groot deel van het informatieaanbod vanuit de occulte hoek, met name vanuit New Age. Zij hebben allerlei termen bedacht om mensen aan te duiden die hoogsensitiviteit als eigenschap hebben, zoals nieuwetijdskinderen, indigokinderen, kristalkinderen of oude zielen. En er gaan hierover veel zweverige verhalen de ronde, bijvoorbeeld dat een HSP-er helderziend of paranormaal begaafd is. Ik merk dan ook dat bij veel christenen de 'is-dit-wel-van-God??-radar' afgaat wanneer ik het als christen heb over hoogsensitiviteit. Daarom is het hoogste tijd om wat misverstanden recht te zetten, voordat we massaal het kind met het badwater weggooien.
 
Hoogsensitiviteit is waarneembaar op een hersenscan
Klinisch psychologe Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel leidt een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit en heeft door middel van fMRI-scans ontdekt dat de hersenen van HSP-ers anders werken. Simpel uitgelegd heeft een niet-HSP-er een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Afhankelijk van welke activiteit hij uitvoert, beslist het filter welke informatie er binnenkomt. Die gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. HSP-ers hebben dat filter niet: alle prikkels komen op elk moment binnen. Te zien is dat de hersenen van HSP-ers onder de fMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP-ers. Dit wordt diepgaande verwerking genoemd. En dat is wat hoogsensitiviteit echt inhoudt.
 
Hoogsensitivietit is geen helderziendheid
De combinatie dat informatie ongefilterd binnenkomt en diepgaand wordt verwerkt maakt dat een HSP-er in staat is om doorgaans meer waar te nemen en te verwerken. Dit zorgt ervoor dat ze vaak een groter plaatje in beeld krijgen dan niet-HSP-ers. Dat ze soms dingen weten die ze 'niet kunnen weten' ligt dus aan hoe de hersenen van een HSP-er werken en moet niet worden verward met helderziendheid of andere paranormale gaven.
 
Gevoelig in de geest
De mogelijkheid om meer waar te kunnen nemen geldt niet alleen in het fysieke, maar ook in de geestelijke dimensie. Daarom worden hoogsensitieve mensen in de christelijke wereld vaak gezien als 'gevoelig in de geest'. Die gevoeligheid in de geest is op zich heel gaaf, maar soms ook ingewikkeld. Het is heel belangrijk om goed te onderscheiden welke geestelijke activiteit van God is en wat occult, zodat je je ver kunt houden van het occulte. Maar je hebt als mens te allen tijden een vrije wil en je kunt dus zelf besluiten of je de eigenschap die je hebt gekregen in zal zetten voor het Koninkkrijk van God of voor de duisternis. Dat laatste is wat er in werkelijkheid gebeurt in New Age-kringen. Ook al lijkt het allemaal heel vredig, het brengt vloek voort.
 
Samenvattend: Hoogsensitiviteit is dus op zichzelf niet occult; de hersenen van een HSP-er werken gewoon anders. Door het leven zonder filter ben je gevoeliger in de geest. Daarom heb je een grotere verantwoordelijkheid om te waken over welke geestelijke activiteit je toelaat. Anders kan je hoogsensitiviteit wel een invalshoek worden voor occultisme. Laat je niet verwarren. Je kunt God altijd vragen om meer onderscheidingsvermogen. Iets wat mij erg helpt.
  
In deel twee van deze blog ga ik in op de vraag of hoogsensitiviteit wel van God kan zijn, als er zoveel HSP-ers vastlopen in overprikkeling, burn-out en depressie.

Scroll to top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)